African Leadership Experience 2018

Victoria watervallen, Chobe NP en Okavango Delta

9-daagse fly in safari op maat

4 t/m 12 november 2018
Maximaal 7 deelnemers

LSG African Leadership Experience 2018

In deze beeldschone omgeving gaan we werken aan onze leiderschapskwaliteiten. Op verschillende momenten zullen we intensief met elkaar aan de slag gaan om sterker uit deze reis te komen en te kijken wat we van elkaar kunnen leren op dit thema.
Johan Lammers zelf een ervaren leider en trainer zal je tijdens de reis meenemen in de volgende onderwerpen:

 1. Welke leiderschapsontwikkelingen / trends zijn voor mij waardevol en hoe gebruik ik die?
 2. Wat is je persoonlijke ontwikkelingsplan? Ik kom langs voor een interview en stem af welke behoeften je hebt en verwerk deze in de training
 3. 9 bouwstenen voor het wauw effect
  9 bouwstenen

 4. Planten voor de eeuwigheid.
 5. Je bent zelf de architect van je eigen leven.
 6. Waar wil je staan over 1 jaar?

Uw reis begint met een bezoek aan de wereldberoemde Victoria watervallen in Zimbabwe. Vervolgens gaat u in buurland Botswana op safari! U maakt gamedrives in Chobe National Park, waarbij u in een open safarivoertuig op zoek gaat naar het wild. Ook maakt u een bijzondere boottocht op de Chobe rivier. Tot slot reist u naar de unieke Okavango Delta, waarschijnlijk het meest waardevolle wetland ter wereld. De Okavango Delta kent verschillende gezichten: droge en natte gebieden wisselen elkaar af, wat zorgt voor een diversiteit aan landschappen en wild. U verblijft aan de rand van de delta in de Khwai privéconcessie - dit is het leefgebied van veel diersoorten, waaronder de meeste leden van de Big Five!

Botswana ligt in het hart van zuidelijk Afrika en wordt omringd met Namibië, Zuid-Afrika, Zambia en Zimbabwe als haar naaste buren. Het land ligt meer dan 600 kilometer van de dichtstbijzijnde kust. Botswana is een exclusieve en ongerepte bestemming en wordt ook wel ‘Africa’s shining light’ genoemd. Er leeft een grote verscheidenheid aan wild, de mensen zijn vreedzaam en er is een stabiele democratie. Botswana is gericht op hoge kwaliteit en een laag volume aan toerisme. Dit staat garant voor een authentieke safaribeleving. De nationale parken zijn voor iedereen toegankelijk, maar een groot deel van het wild leeft in privéconcessies. Zo’n privégebied wordt verhuurd aan organisaties die safari´s mogen uitvoeren binnen strikte richtlijnen, om te voorkomen dat er te veel toeristen komen en er schade aan de natuur wordt aangericht. Op deze wijze is bijna 40% van het land gereserveerd voor de in het wild levende dieren. Tijdens ons verblijf hebben we een vaste gids. Er wordt vanzelfsprekend zoveel mogelijk aan gedaan om gasten met gelijke interesses in hetzelfde 4x4 voertuig te plaatsen.

Dagprogramma

Dag 1: Amsterdam-Johannesburg (4 november)

U vliegt rechtstreeks met KLM naar Johannesburg, waar u ’s avonds aankomt. U wordt in de aankomsthal hartelijk verwelkomd en begeleid naar uw hotel vlakbij het luchthavengebouw. U verblijft in het City Lodge OR Tambo Airport Hotel op basis van logies/ontbijt.

Dag 2-3: Johannesburg-Victoria Falls (Zimbabwe) (5-6 november)

Na het ontbijt loopt u op eigen gelegenheid terug naar de incheckhal, waar u incheckt op de vlucht met South African Airways naar Victoria Falls in Zimbabwe. Bij aankomst wordt u hartelijk verwelkomd en heeft u een privétransfer naar uw lodge, fraai gelegen met uitzicht op het Zambezi National Park, op ongeveer drie kilometer van het centrum van Victoria Falls. In de namiddag kunt u optioneel een sundowner bootcruise maken op de Zambezirivier. Aan boord van de kleinschalige salonboot Ra’Ikane geniet u van een drankje, hapje en het wild – waaronder olifanten, die regelmatig aan de oever van de rivier worden gespot. Ook kunt u nijlpaarden, krokodillen en diverse vogelsoorten zien. Op dag 3 gaan we op eigen gelegenheid de imposante Victoria watervallen bezoeken. We gaan ook een spectaculaire helikoptervlucht boven de watervallen ervaren. U verblijft twee nachten in Victoria Falls Safari Lodge in vier 2-persoonskamers op basis van logies/ontbijt.

NB: We gebruiken de conferenceroom voor onze training. De training doen we op het moment dat dit het beste past.

Dagprogramma

 Victoria watervallen

Kort na het regenseizoen - wanneer de Zambezirivier het hoogste waterpeil heeft bereikt - valt een onvoorstelbare hoeveelheid water met een woeste kracht over een bijna twee kilometer brede rand in een 100 meter diepe kloof naar beneden. Dit spektakel, de wereldberoemde Victoria watervallen, staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en trekt vele bezoekers naar het kleine stadje Victoria Falls in Zimbabwe!

De Victoria watervallen, op de grens met Zambia, kunt u het hele jaar door vanuit Zimbabwe bezoeken. Het beeld dat u te zien krijgt, varieert echter per seizoen. In de maanden april/mei (na het regenseizoen) zijn de watervallen het volst. Het water uit de Zambezi rivier valt dan met oorverdovend geluid over de volledige breedte van 1.700 meter naar beneden. Door de kracht van de enorme watermassa ontstaan veel opstuivende waterwolken, die u het zicht op de watervallen op sommige uitkijkpunten ontnemen en het bijna onmogelijk maken om foto’s te nemen. Zelfs een regencape kan niet voorkomen dat u nat wordt! Door de waternevel ontstaan wel fraaie regenbogen. Dit zijn de watervallen in al haar glorie! De enorme wolk van nevel is van kilometers afstand te zien, geen wonder dat dit brute geweld door de lokale stammen ‘Mosi-oa-Tunya’ - de rook die dondert - werd genoemd.

In de loop van de maanden juni t/m september zakt het waterpeil in de Zambezirivier, waardoor het watergordijn vanaf de verschillende uitkijkpunten zonder al te veel spray zichtbaar wordt. Rond november/december vallen de watervallen uiteen in kleinere watervallen en stroompjes en liggen grote delen van de rotsen bloot. De watervallen kunt u in deze tijd het beste bezoeken vanuit Zimbabwe, de Zambiaanse kant valt vanaf de maand oktober namelijk zo goed als droog. Het uitzicht op zowel de rivier, de watervallen als de kloof is vanuit een helikopter in alle seizoenen een spectaculaire aanvulling!

Dag 4-5: naar Botswana/Chobe National Park (7-8 november)

In de ochtend heeft u een privétransfer naar Botswana, waar u op de luchthaven van Kasane wordt opgewacht door een chauffeur/gids van Tlouwana Camp, uw thuis voor de komende dagen. Dit camp ligt ten oosten van het Chobe National Park. Het wild in dit gebied is divers en de olifantenbevolking kent in dit gebied de grootste concentratie van Afrika. In de middag maakt u uw eerste gamedrive in het Chobe National Park. Op dag 5 maakt u een gamedrive en een boottocht op de Chobe rivier! U verblijft twee nachten in Tlouwana Camp in vier classic tenten op basis van all inclusive: volpension + geselecteerde drankjes en gezamenlijke activiteiten zijn inbegrepen.

NB: Training doen we hier in de Lounge ruimte.

  LSG Leiderschap training en reis in Afrika

Chobe National Park

foto 4Ligt in het uiterste noorden van Botswana, tegen de grens met Namibië. De grens wordt grotendeels gevormd door de Chobe rivier, die het hele jaar door grote hoeveelheden wild aantrekt. Chobe is waarschijnlijk het meest bekend vanwege de enorme kuddes olifanten. Het park huist de grootste olifantenpopulatie ter wereld, met naar schatting meer dan 120.000 stuks. De Chobe olifanten migreren tussen de Chobe en Linyanti rivieren - waar ze zich in de droge maanden ophouden - en de pannen in het zuidoosten van het park, waar ze gedurende de regenperiode te vinden zijn. Het is niet ongebruikelijk om kuddes van meer dan 100 olifanten tegen te komen. 

foto 5

Naast olifanten leven in het park grote kuddes buffels en Burchell zebra’s en roofdieren, zoals leeuwen, luipaarden, gevlekte hyena’s en cheeta’s. Minder bekende antilopensoorten, zoals roan, sabel, puku, tsessebe, eland, rode lechwe, waterbok en de zeldzame bosbok komen ook in het park voor. Het park is circa 11.000 km² groot en is daarmee het op één na grootste park in Botswana. Het Chobe National Park bestaat uit vier verschillende ecosystemen:

 1. het Serondela gebied (aan de oevers van de Chobe rivier) in het noordoosten, met groene vlaktes en dichte bossen, die een grote hoeveelheid olifanten en buffels aantrekken. Het Serondela gebied is het meest bezochte gebied van het Chobe National Park, gezien de ligging vlakbij Victoria Falls.
 2. Het Savuti moerasgebied is gelegen in het westen van het park. Het Savuti kanaal splitst het Chobe National Park in tweeën en komt uit in de Savuti Marsh. Dit gebied is zeer geliefd bij makers van natuurdocumentaires; met name National Geographic heeft menig film in dit gebied opgenomen. Savuti is rijk aan grasland, beboste savannes en een grote variëteit aan bomen en planten.
 3. Het Linyanti moeras is gelegen in het westelijk deel van Chobe. De Linyanti rivier en haar moerasgebied wordt aangevuld met droge bossen. Het Linyanti gebied is bekend vanwege zijn roofdieren en grote concentraties van wild, vooral olifanten en buffels trekken naar de Linyanti rivier aan het begin van de droge wintermaanden.
 4. De gebieden Nogatsaa en Tchinga, in het hete en droge achterland, zijn geliefd bij de meer avontuurlijke reizigers. Het gebied houdt het aanwezige water goed vast, waardoor in de droge maanden tussen augustus en oktober een enorme hoeveelheid wild naar de drinkplaatsen trekt. Dit gebied is vooral goed voor het spotten van eland.

 LSG African Leadership Experience

Dag 6-7: Okavango Delta/Khwai concessie (9-10 november)

In de ochtend van dag 6 wordt u naar de luchthaven van Kasane gebracht, vanwaar u met een klein vliegtuig naar het uiterste noordoosten van de Okavango Delta vliegt. Na de landing op de airstrip midden in de bush wordt u hartelijk verwelkomd. U heeft een transfer naar uw camp via onverharde wegen, dwars door het wildgebied! U kunt reeds een eerste indruk opdoen van wat u de komende dagen te zien krijgt. Het gebied waar u verblijft, staat bekend om zijn grote verscheidenheid aan wild en vogelsoorten. ’s Middags kunt u direct beginnen met de eerste activiteit. U gaat tijdens uw gamedrive onder meer op zoek naar olifanten, zebra’s, buffels, leeuwen, luipaarden, cheeta’s, vogels en vele bijzondere antilopensoorten. U verblijft in een privéconcessie en maakt aansluitend een spannende nightdrive met behulp van een zoeklicht. Bij terugkomst in uw camp kunt u uzelf opfrissen en is het tijd voor het diner. Op dag 7 heeft u ’s ochtends en ’s middags de gelegenheid voor activiteiten, die bestaan uit gamedrives en mokorotochten (in een traditionele boomkano). De wateractiviteiten zijn afhankelijk van de stand van het water, aangezien u zich in een overstromingsgebied bevindt. In de tussenliggende, heetste uren van de dag kunt u in het camp genieten van het zwembad of de omgeving afspeuren; het is geen uitzondering dat het spektakel zich voor de deur afspeelt! U verblijft twee nachten in Sable Alley Camp op basis van all inclusive: volpension + geselecteerde drankjes en gezamenlijke activiteiten zijn inbegrepen.

NB: De (beschikbare) camps in de Okavango Delta hebben een echt safarikarakter en zijn hierdoor helaas niet voorzien van een conferentieruimte. We vinden hier echter wel een plek om samen te werken aan onze leiderschaps kwaliteiten

Okavango Delta
foto 7Botswana's Okavango Delta wordt terecht beschouwd als één van de meest indrukwekkende natuurgebieden in Afrika. Het is het grootste binnenlandse deltasysteem ter wereld en beslaat een oppervlakte van 15.000 km², bestaande uit kanalen, lagunes, moerassen en diverse eilanden. De Okavango Delta wordt gevuld door het overvloedige regenwater dat vanuit de Angolese hooglanden door de Okavango rivier via Namibië de Delta in wordt gevoerd. Door breuken in de aardkorst is het aardoppervlak veranderd, waardoor de rivier niet verder kan stromen. Daarom eindigt het water in het droge zand van de Kalahari woestijn. Dit unieke watergebied bezit een ongekende verscheidenheid aan wild en vogelsoorten en biedt u het gehele jaar door perfecte kansen op het zien van wild. In de droge gebieden van de Delta kunt u allerlei soorten wild tegenkomen, zoals zebra’s, wildebeesten, buffels, leeuwen, luipaarden, cheeta’s, meer dan 400 soorten vogels en vrijwel alle antilopensoorten, waaronder zelfs de red lechwe. Het merendeel van de lodges wordt bereikt per vliegtuigje. Onderweg heeft u een prachtig uitzicht op de Delta. Het vervoer in de Delta vindt plaats per 4x4 safarivoertuig, boot of traditionele boomkano (mokoro). Er zijn ook lodges aanwezig die uitsluitend per boot of mokoro bereikbaar zijn. Bij een aantal lodges kunt u in de droge tijd van het jaar, als het gras niet te hoog is, wandelsafari’s maken. Aan de oostelijke rand van de Okavango Delta vindt u het fascinerende Moremi Game Reserve. Dit bekende reservaat beslaat ongeveer twintig procent van de Okavango Delta en hier komen in olifanten, giraffes, buffels, leeuwen, luipaarden en cheeta’s voor. Moremi Game Reserve is een mozaïek van graslanden, uiterwaarden, palmboomeilandjes, bossen, lelielagunes en heldere kanalen, samengesmolten in een perfect geconstrueerde puzzel, waar het wild vrij doorheen zwerft. In dit reserve is off road rijden niet toegestaan. De uitvoering van de safari-activiteiten in de Okavango Delta is afhankelijk van de waterstand, u bevindt zich tenslotte in een overstromingsgebied! De uitvoering van begeleide wandelsafari’s is onder voorbehoud van de aanwezigheid van een deskundige en gekwalificeerde gids.

The flood
De Okavango Delta is een overstromingsgebied dat wordt gevoed door regenwater uit de Angolese hooglanden. De waterstand in de delta fluctueert; per jaar, per seizoen en zelfs per locatie en is dus erg variabel. Ieder jaar en ieder seizoen is hier anders. Doorgaans bereikt het water uit Angola (lokaal bekend als ‘the flood’) de ‘panhandle’ - de steel van het pannetje waarop de delta op de kaart lijkt - tussen circa half maart en half mei, juist op het moment at het lokale regenseizoen ten einde is. Door het vlakke landschap kan het vervolgens tot wel zes maanden duren voordat het water alle uithoeken van de delta heeft bereikt. De waterstand is doorgaans in de maanden mei t/m juli het hoogst, waarna het waterniveau langzaam weer zakt. De charme van de Okavango Delta ligt enerzijds in haar ongereptheid en sereniteit, met fraaie landschappen en diversiteit aan wild, maar anderzijds ook in het feit dat zij grillig en onvoorspelbaar is. Zo is er over de laatste jaren heen een duidelijk verschil in extreem natte en droge periodes te ontdekken, wat grote gevolgen heeft op de natuur en de beleving van dit bijzondere gebied.

Dag 8-9: naar Johannesburg en Amsterdam (11-12 november)

Helaas komt aan uw bijzondere reis door Botswana een eind. Afhankelijk van het tijdstip van uw vlucht naar Maun heeft u in de ochtend nog de gelegenheid voor een laatste activiteit. U wordt vervolgens naar de airstrip gebracht waar u afscheid neemt van uw gids en vanwaar u naar Maun vliegt. Hier checkt u in op uw vlucht met South African Airlink naar Johannesburg. Desgewenst verzorgen wij hier op uw verzoek een dagkamer in de City Lodge OR Tambo op de luchthaven, zodat u zich nog even in alle rust kunt opfrissen. De rechtstreekse vlucht met KLM vertrekt om middernacht. U komt de volgende ochtend aan in Amsterdam en kunt terugblikken op een zeer bijzondere reis!

 

Vluchtschema

(vluchttijden onder voorbehoud van wijzigingen)

Vluchtnummer: Datum: Route: Vertrek: Aankomst:
KL 591 04 nov Amsterdam - Johannusburg 10.15 22.05
SA 040 05 nov Johannesburg - Victoria Falls 10.50 12.25
SA 8301 11 nov Maun - Johannesburg 14.00 15.40
KL592 11 nov Johannesburg - Amsterdam 23.59 10.20 + 1

KL = KLM   SA = South African Airways   +1 = Aankomst volgende dag

Aandachtspunten

Houdt u er rekening mee dat u op de binnenlandse vluchten in Botswana niet meer bagage mag meenemen dan 20 kg per persoon, inclusief uw fotoapparatuur en handbagage. Uw bagage dient verpakt te zijn in een zachte weekendtas, zonder frame of wielen. Uw tas dient te voldoen aan de maximum afmetingen 62x25x30 cm (LxHxB) om door de bagageluikjes van het vliegtuig te passen. Overbagage kan geweigerd worden of tegen bijbetaling worden vervoerd, maar gaat niet gegarandeerd op dezelfde vlucht mee. Tijdens uw vlucht kunnen er maximaal 3 stops worden gemaakt om gasten af te leveren of op te halen bij andere airstrips. Indien u zwaarder bent dan 100 kg dan dienen wij dit vooraf aan de vliegmaatschappij die uw vluchten in Botswana uitvoert kenbaar te maken.

Veiligheid

Wij voelen het als onze plicht om u erop te wijzen dat het deelnemen aan een begeleide wandel- en/of kanosafari een hoger risico met zich meebrengt dan een gamedrive in een voertuig. De bedrijven die dit soort activiteiten uitvoeren zetten zich in om al de mogelijke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. U kunt altijd ter plaatse voor uzelf de afweging maken of u wel of niet aan dit soort activiteiten wenst deel te nemen.

Lammers Support Group African 2018

Prijzen per persoon

(8 personen incl. begeleiding, vertrekdatum 4 november 2018)

Totaal inclusief:

 • training
 • vlucht
 • overnachtingen
 • maaltijden
 • begeleiding
 • safari’s,
 • helikoptervlucht
 • verzekering

€ 5950,- excl. btw Betaling na inschrijving

( u kunt tot uiterlijk 6 juni inschrijven i.v.m. lopende opties die dan vervallen )
2 personen per kamer met gescheiden bedden. 1 persoonskamer is meerprijs en wellicht niet overal mogelijk. De reis gaat door als we minimaal 6 deelnemers hebben.

1 ding is zeker het wordt onvergetelijk mooi en iets om nooit te vergeten!

 

Neem contact op voor meer informatie of om deze reis boeken

 

Met gastvrije groet,

Met gastvrije groet 

 

Johan Lammers
0622541495


Inclusief:

 • vluchten zoals vermeld in economy class
 • luchthavenbelasting en brandstoftoeslag*
 • alle overnachtingen op basis van gespecificeerde kamertypes
 • maaltijden zoals aangegeven
 • transfers
 • binnenlandse vluchten Botswana
 • safari volgens programma (gezamenlijke gamedrives & activiteiten)
 • entreegelden nationale parken/privé concessies Botswana
 • Victoria Falls: lokale belastingen, transfers, maaltijden zoals aangegeven

* Inbegrepen zijn de brandstoftoeslagen zoals bekend tijdens het samenstellen van deze offerte. Indien deze toeslagen wijzigen, zullen wij het verschil doorbelasten of terugstorten.

Exclusief:

 • eventuele wijziging brandstoftoeslag
 • overige maaltijden en drankjes
 • Victoria Falls: entree Victoria watervallen US$ 30 per persoon, overige maaltijden en
  drankjes, optionele excursies, visum Zimbabwe US$ 30 per persoon
 • fooien
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • annulerings verzekering
 • Dagkamer City Lodge OR Tambo Airport Hotel (dag 8) € 76,- pp

Contact

Hoofdweg 68
7382 BK  Klarenbeek

Tel. 055 3010416 

Mail: info@lammerssupportgroup.nl 

Wij organiseren:

 • Lifestyle events
 • Spectaculaire bedrijfsfeesten
 • Wereldwijde incentives
 • Teambuilding activiteiten
 • Publieks evenementen
 • Symposiums

Wij staan voor:

 • Marketing concepten
 • Trainingen
 • Workshops
 • Advies
 • (interim) Management
 • Gastheerschap